Wat is het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde?

Iedereen kent de term WOZ-waarde en iedereen weet dat het te maken heeft met het betalen van de gemeentelijke belastingen die ieder jaar lijken te stijgen. Maar wat doet de WOZ-waarde nou eigenlijk voor het verkopen van jouw huis? Er kan namelijk een groot verschil zitten tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde. Een veel gehoorde vraag tijdens bezichtigingen is ‘hoe hoog is de WOZ-waarde?’ Maar wat heb je daar eigenlijk aan om te weten? Natuurlijk is het van belang voor de hoogte van de te betalen belastingen, maar voor het bepalen van de marktwaarde van een woning heb je er weinig aan.

 

De WOZ-waarde

De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Elke gemeente stelt jaarlijks voor elke onroerende zaak de WOZ-waarde vast en gebruikt deze waarde voor het bepalen van de OZB (Onroerende Zaak Belasting). De WOZ-waarde voor de meeste objecten kan je bekijken op de website www.WOZwaardeloket.nl. De WOZ-waarde wordt door de gemeente berekend door middel van een database waarin alle recent plaats gevonden transacties zijn opgenomen. Hierin staan de transactieprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt en een aantal algemene gegevens van jouw woning. Denk daarbij aan het bouwjaar, een indicatie van het woonoppervlak en de perceelsgrootte. De combinatie hiervan geeft de WOZ-waarde.

 

Nu hoor ik je denken ‘Hoe weet de gemeente dan hoe mijn huis er van binnen uit ziet?’ en ‘Mijn huis is toch mooier dan dat van de buren?’ Je hebt gelijk! De WOZ-waarde houdt geen rekening met jouw unieke woning. De ligging in de straat, de nieuwe keuken, de nieuwe badkamer, het schilderwerk of de uitbouw die je recent hebt geplaatst, worden niet meegenomen in de WOZ-waarde. Iets wat wel wordt gedaan bij het bepalen van de marktwaarde.

 

Maar er is nog iets… De WOZ-waarde is een waarde op een bepaald moment, ‘de peildatum’. Deze peildatum is altijd 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde van 2019 is dus de waarde van jouw woning op 1-1-2018. Die waarde is vervolgens weer berekend op basis van transactiecijfers van het jaar daar voor (2017). Met snel stijgende prijzen is het heel normaal dat er een groot verschil kan zitten tussen de marktwaarde in 2019 en de WOZ-waarde die je hebt ontvangen.

 

De marktwaarde

Nu je weet dat de WOZ-waarde geen goede indicator is voor de marktwaarde, ben je natuurlijk wel benieuwd wat dan de marktwaarde voor jouw woning is. Dit kan de makelaar voor je bepalen tijdens een waardebepaling. Bij De Ruiter Makelaarshuis kijken wij wel naar de ligging, de keuken, de badkamer, etc. Ook horen wij graag waarom jij je woning zou willen verkopen en aan de hand daarvan bepalen wij de verkoopstrategie. Omdat wij de woning beter kunnen vergelijken met andere woningen die recent verkocht zijn en ervaring hebben met de verkoop en aankoop van woningen, weten wij als geen ander hoe jouw woning in de markt ligt. Wij kunnen daarom de juiste marktwaarde voor jouw woning bepalen.

 

Wil jij de waarde van jouw huis weten? Nodig ons dan uit voor een gratis verkoopadvies gesprek. Eén van onze makelaars komt dan bij jou langs om te praten over je wensen en om het huis te bekijken. Ook geven wij inzicht in de doelgroep die jouw woning zal kopen. Als afsluiter krijg je een goede indicatie van de waarde!

Heeft u niet kunnen vinden wat u zocht?

Laat dan een automatische zoekopdracht achter!

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak plannen? Bel ons dan gerust op of stuur ons een e-mail bericht. Dan reageren wij zo spoedig mogelijk!

"*" geeft vereiste velden aan

Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp