Geef vluchtelingen in Ethiopië een toekomst!

April 2011

Somalische regio

Kort geleden ben ik, Roland de Ruiter van De Ruiter Makelaarshuis, opnieuw op reis geweest naar Ethiopië: naar ‘Somali Region’, aan de oostgrens. Wij reisden met een klein gezelschap onder leiding van ZOA-vluchtelingenzorg uit Apeldoorn. Als eerste bezochten we de drinkwaterprojecten welke drie jaar geleden met de actie ‘Walk 4 Water’ waren gerealiseerd in het grensgebied met Somali. Deze zijn gerealiseerd in een opvanggebied voor ontheemden bij de plaats Hartisheik. Hier leven meer dan 13.000 vluchtelingen uit Ethiopië zelf; die meer dan 13 jaar geleden gevlucht zijn uit hun oude provincie vanwege de droogte.

 

Uitzichtloos

De omstandigheden waarin de mensen leven zijn schrijnend. Ze wonen in tenten gemaakt van takken en oude vodden. In de regentijd zijn ze doorweekt. Vele honderden van deze ‘lappendekens’ staan ​​dicht bij elkaar. Er wonen grote gezinnen in; gemiddeld 6-7 personen. De kinderen gaan niet naar school; ze spelen letterlijk in het stof en zijn verrast door ons bezoek. Ze rennen in grote getale achter ons aan: is er hoop voor morgen? Nu, na zes maanden droogte is er opnieuw een groot gebrek aan drinkwater. Ook is er bijna geen voedsel. Veel mensen krijgen met moeite maar eens in de paar dagen een maaltijd. De meeste mannen hebben geen werk. De toestand van deze ontheemden lijkt uitzichtloos. De medewerkers van ZOA-vluchtelingenzorg regelen ter plaatse een nieuw drinkwatertransport.

 

Mud-bakstenen-huis

Om voor deze situatie een oplossing te bieden is ZOA-vluchtelingenzorg een half jaar geleden een proef gestart met het repatriëren van deze mensen naar hun gebied bij Babile. Bij dit project, wat wij als tweede bezochten, werden meer dan 60 gezinnen terug gebracht naar hun oude geboortedorpen. Met behulp van ZOA kreeg ze de eerste beschikking over bouwmaterialen om hun ‘mud brick house’ huis te bouwen. Deze huisjes worden door de toekomstige bewoners zelf gebouwd van modderstenen. Als het metselwerk klaar is, wordt er een golfplaten dak op gelegd. Als laatste wordt de deur gemaakt.

 

Een nieuw bestaan

De kosten van zo’n huisje bedragen € 95,- aan materiaalkosten. Het benodigde geld wordt bijeengebracht door ZOA. Deze huisjes bieden bescherming tegen ongedierte en tegen wind en regen in het regenseizoen. Naast deze huisvesting helpt ZOA ook verder met het opbouwen van een nieuw bestaan. Daarbij krijgen bijvoorbeeld een os om te ploegen, een geit, kippen en zaden voor het kweken van eigen voedsel. De begeleiding van deze gezinnen door ZOA duurt ongeveer twee jaar.

 

700 gezinnen

Nu dit experiment lijkt te slagen, wil ZOA nog 700 gezinnen terug brengen naar hun vorige regio. Ons makelaarshuis wil een beroep op u doen om de helft van dit aantal mogelijk te maken. U kunt voor deze gezinnen veel betekenen door voor € 95,- een woning te sponsoren; uw gift is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ons kantoor zal het totale aantal verdubbelen tot 350 stuks! Dit project wordt ondersteund door de Verenigde Naties; uw gift wordt door deze bijdrage verzesvoudigd tot € 1.140,-. Wij roepen u op dit project te steunen, zodat de verhuizing van deze mensen nog dit jaar kan plaatsvinden; ze zijn het waard!

 

Namen alle ontheemden zeer bedankt voor uw bijdrage.

Roland de Ruiter

sponsoractie ethiopie 2011

Klanten reviews

Betere reviews van onze klanten hadden wij niet kunnen wensen! Tegelijkertijd weerspiegelen deze reviews precies waar De Ruiter Makelaarshuis voor staat: kwaliteit en klasse leveren aan onze klanten. Omdat iedereen recht heeft op een goed advies en een persoonlijke benadering.

Perfect geholpen

Heel tevreden over de professionele begeleiding, zowel in het voortraject met de bezichtigingen als tijdens en na de onderhandelingen. Verder altijd transparant en snel bereikbaar. Tijdens het proces heb ik met meerdere makelaars en andere teamleden contact gehad, en altijd werd ik perfect geholpen.

Aankoopklant
23-03-2022
Feilloos en prettig

Wij hebben bij zowel de verkoop van ons huis in Utrecht, als bij de aankoop van ons nieuwe huis in Leusden de hulp van de Ruiter Makelaarshuis ingeschakeld. Zowel de aankoop als de verkoop zijn feilloos en prettig verlopen. Wij zouden de Ruiter Makelaarshuis zeker aanbevelen.

Verkoper
07-07-2022
Kennis van zaken

Erg tevreden over de De Ruiter. Kordaat, kennis van zaken en prettige communicatie. In een kort tijdsbestek heb ik daardoor mijn huis voor een goede prijs kunnen verkopen.

Verkoper
31-08-2022

Heeft u niet kunnen vinden wat u zocht?

Laat dan een automatische zoekopdracht achter!

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak plannen? Bel ons dan gerust op of stuur ons een e-mail bericht. Dan reageren wij zo spoedig mogelijk!

"*" geeft vereiste velden aan

Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp