fbpx

Geef vluchtelingen in Sri Lanka vers drinkwater

Maart 2009

Sri Lanka

Kortgeleden bracht ik, Roland de Ruiter, eigenaar van De Ruiter Makelaarshuis, mijn langverwachte bezoek aan Sri Lanka. Niet voor vakantie – er geldt een negatief reisadvies – maar om de resultaten van het eerdere sponsorproject te aanschouwen. Precies 4 jaar geleden, direct na de tsunami, sponsorde ons makelaarshuis via een project van ZOA-Vluchtelingenzorg vele stenen huisjes voor vluchtelingen. Op dit moment lijdt het land opnieuw, nu onder een burgeroorlog tussen het regeringsleger en de Tamil Tijgers die al 25 jaar duurt. Het bijzondere van ZOA-vluchtelingenzorg is dat ze niet alleen noodhulp biedt, maar ook voor wederopbouw zorgt. ZOA zorgt voor het bouwen van tenten, waterputten en omheiningen ter bescherming tegen wilde dieren zoals olifanten. Verder geeft ZOA zaden om gewassen te telen, kippen, geiten of kweekvissen en verzorgen ze scholing en hygiëneprojecten en maatschappelijke ondersteuning.

Grote contrasten

Al deze projecten liggen langs de oostkust; het was een lange dag rijden om er te komen! Dwars door prachtige oerwoudnatuur met veel wilde dieren, afgewisseld met rijstvelden. Zo zie je olifanten en apen opeens op de weg lopen, geweldig! Echter, hoe mooier de natuur in het oosten, hoe armer te bevolking. Niet zozeer langs de uitgestrekte kustlij. Daar was weliswaar de schade en het aantal slachtoffers groot na de tsunami, maar de zee geeft ook veel middelen van bestaan. Maar vooral landinwaarts is de behoefte aan hulp erg groot. Daar ontstaan nieuwe nederzettingen van mensen die door de burgeroorlog op drift zijn geraakt en op de vlucht alles hebben moeten achterlaten. Het conflict bevindt zich in een laatste fase. Hoewel er nu door diverse organisaties, waaronder ZOA, noodhulp gegeven wordt, zal straks na afloop van het conflict nog heel veel wederopbouwhulp nodig zijn.

Waterputten

Deze reis bood mij een unieke kans om achter de schermen van het vluchtelingenwerk te kijken. Met behulp van een tolk kon ik uitgebreid met de mensen spreken over de hulp die ze ontvangen of die nog nodig is. Ik heb de woningbouwprojecten kunnen zien van na de tsunami en het wederopbouwwerk onder de slachtoffers van de burgeroorlog. Ik ben zo onder de indruk van de nood van de mensen in Sri Lanka en zo enthousiast over het werk van ZOA, dat ons kantoor opnieuw een sponsoractie gaat opzetten voor de projecten die nu bezocht zijn. Wederopbouwhulp is daar heel hard nodig. In overleg met ZOA kozen we voor het geven tastbare hulp: het bouwen van waterputten. Er is op korte termijn nog behoeft aan meer dan 50 waterputten.

Schoon drinkwater

U kunt veel betekenen voor deze vluchtelingen door nu voor € 92,- het startschot te geven voor de bouw van een waterput. Uw gift is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ons kantoor zal dit bedrag verdubbelen. De Europese Unie verviervoudigt dit bedrag tot € 736,-, zijnde de opbouwkosten voor één waterput. Als er meer geld dan voor genoemd aantal waterputten ontvangen wordt, zal ZOA dit besteden aan het gehele wederopbouwproject voor deze vluchtelingen in Sri Lanka. Met uw steun helpt u ruimt 12.000 mensen aan schoon drinkwater!

Namens de vluchtelingen heel hartelijk dank voor uw medewerking!

Roland de Ruiter

Sponsoractie Sri lanka zoa de Ruiter