fbpx

Geef vluchtelingen in Ethiopië een toekomst!

April 2011

Somali Region

Kort geleden ben ik, Roland de Ruiter van De Ruiter Makelaarshuis, opnieuw op reis geweest naar Ethiopië: naar Somali Region, aan de oostgrens. Wij reisden met een klein gezelschap onder leiding van ZOA-vluchtelingenzorg uit Apeldoorn. Als eerste bezochten we de drinkwaterprojecten welke drie jaar geleden met de actie Walk 4 Water waren gerealiseerd in het grensgebied met Somali. Deze zijn gerealiseerd in een opvanggebied voor ontheemden bij de plaats Hartisheik. Hier leven meer dan 13.000 vluchtelingen uit Ethiopië zelf; die meer dan 13 jaar geleden gevlucht zijn uit hun oude provincie vanwege de droogte.

Uitzichtloos

De omstandigheden waarin de mensen leven zijn schrijnend. Ze wonen in tenten gemaakt van takken en oude vodden. In de regentijd zijn ze doorweekt. Vele honderden van deze ‘lappendekens’ staan dicht bij elkaar. Er wonen grote gezinnen in; gemiddeld 6-7 personen. De kinderen gaan niet naar school; ze spelen letterlijk in het stof en zijn verrast door ons bezoek. Ze rennen in groten getale achter ons aan: is er hoop voor morgen? Nu, na zes maanden droogte is er opnieuw een groot gebrek aan drinkwater. Ook is er bijna geen voedsel. Veel mensen krijgen met moeite maar eens in de paar dagen een maaltijd. De meeste mannen hebben geen werk. De toestand van deze ontheemden lijkt uitzichtloos. De medewerkers van ZOA-vluchtelingenzorg regelen ter plaatse een nieuw drinkwatertransport.

Mud-brick-house

Om voor deze situatie een oplossing te bieden is ZOA-vluchtelingenzorg een half jaar geleden een proef gestart met het repatriëren van deze mensen naar hun oorspronkelijke gebied bij Babile. Bj dit project, wat wij als tweede bezochten, werden meer dan 60 gezinnen terug gebracht naar hun oude geboortedorpen. Met behulp van ZOA kregen ze eerste de beschikking over bouwmaterialen om hun eigen mud-brick-house te bouwen. Deze huisjes worden door de toekomstige bewoners zelf gebouwd van modderstenen. Als het metselwerk klaar is, wordt er een golfplaten dak op gelegd. Als laatste wordt de deur gemaakt.

Een nieuw bestaan

De kosten van zo’n huisje bedragen slechts € 95,- aan materiaalkosten. Het benodigde geld is bijeengebracht door ZOA. Deze huisjes bieden bescherming tegen ongedierte en tegen wind en regen in het het regenseizoen. Naast deze huisvesting helpt ZOA hen ook verder met het opbouwen van een nieuw bestaan. Daarbij krijgen deze gezinnen bijvoorbeeld een os om te ploegen, een geit, kippen e.d. Daarnaast zaden voor het kweken van eigen voedsel. De begeleiding van deze gezinnen door ZOA duurt ongeveer twee jaar.

700 gezinnen

Nu dit experiment lijkt te slagen, wil ZOA nog 700 gezinnen terug brengen naar hun oorspronkelijke regio. Ons makelaarshuis wil een beroep op u doen om de helft van it aantal mogelijk te maken. U kunt voor deze gezinnen veel betekenen door voor € 95,- een woning te sponsoren; uw gift is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ons kantoor zal het totale aantal verdubbelen tot 350 stuks! Dit project wordt gesteund door de Verenigde Naties; uw gift wordt door deze bijdrage verzesvoudigd tot € 1.140,-. Wij roepen u op dit project te steunen, zodat de verhuizing van deze mensen nog dit jaar kan plaatsvinden; ze zijn het waard!

Namens alle ontheemde zeer bedankt voor uw bijdrage.

Roland de Ruiter

Sponsorproject De Ruiter ZOA