fbpx

Help vissers in Congo aan nieuwe boten

Mei 2013

Congo

Onlangs reisde ik, Roland de Ruiter van De Ruiter Makelaarshuis, met organisatie ZOA opnieuw naar Afrika. Ditmaal naar het oosten van DR Congo, naar Zuid-Kivu. Dit gebied is de afgelopen vijftien jaar overheerst geweest door rebellen. De bevolking is daarbij veel ontnomen. Sinds een drietal jaren keert de rust in dit gebied langzaam weer terug en steunt ZOA de wederopbouw.

Tandemboten

Een nieuw project wat wij in de buurt van Baraka per boot bezochten betref de visserij. Immers, deze provincie ligt langs het 500 km lange visrijke Tanganyika meer. Bij dit project krijgen 80 gezinnen (d.w.z. circa 500 mensen) het beheer over twee houten vissersboten waarvan één met een vijftien PK buitenboordmotor. Door middel van een 400 meter lang visnet kan men ’s nachts voldoende vis vangen om in het levensonderhoud van deze gezinnen te kunnen voorzien. Uit deze groep worden tien vissersmannen geselecteerd. Eerst bouwen zij in drie weken tijd hun eigen boten van elk negen meter lengte. Als de boten klaar zijn begint het vissen. Dat gebeurt in ploegen van vijf man met twee boten in tandem. Dankzij de motor is de vangst tien keer groter dan zonder motor. Daarnaast krijgen zij training in duurzaam en efficiënter vissen.

Een nieuw bestaan

Overdag verkopen de vissersvrouwen de vangst op de lokale markt; zij worden getraind in handel. Een comité van negen bestuursleden, zowel mannen als vrouwen, waakt bij dit project over de verdeling van de opbrengsten, het onderhoud van de boten, de motor, de netten, etc. Het is geweldig om te zien dat dit succesvolle project 80 gezinnen een nieuw bestaan geeft. Even belangrijk is dat door deze inkomsten ook hun kinderen weer naar school kunnen.

6 boten

Gezien het succes van dit project heeft ZOA als doel gesteld om 240 gezinnen in de drie dorpen Kenya, Lulinda en Mukolwe in de provincie Fizi een nieuw bestaan te geven. Hiervoor zijn zes boten nodig. Ons makelaarskantoor wil een beroep op u doen om dit samen mogelijk te maken. Een complete visuitrusting bestaande uit o.a. twee boten, één motor en 400 meter visnet kost minimaal € 6.600,-. Dat wil zeggen € 82,- per gezin. U kunt voor hen veel betekenen door dit bedrag te sponsoren en hen een nieuwe toekomst te geven. Uw gift is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Ons kantoor zal het totale bedrag verdubbelen tot het totale aantal van 240 gezinnen bereikt is! Namens alle vissersgezinnen bedankt voor uw bijdrage.

Roland de Ruiter

sponsoractie congo de ruiter makelaarshuis zoa