fbpx

Geef kansarme gezinnen in Burundi een toekomst

December 2016

Burundi

Onlangs ben ik, Roland de Ruiter, samen met ZOA op reis geweest naar Burundi. ZOA is een organisatie die zich inzet voor mensen die slachtoffer zijn van natuur- of oorlogsgeweld en hen helpt om hun leven weer op te bouwen. Zo ook in Burundi. Een klein land in Midden-Afrika en één van de armste ter wereld. Maar liefst 68% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Sinds 2015 is het opnieuw politiek onrustig in het land,
waardoor het bergafwaarts gaat met de economie. De uitdagingen voor de bevolking zijn hierdoor groot.

Een (t)huis voor kansarme gezinnen

We bezochten een project in de regio Cibitoke, ten noorden van de hoofdstad Bujumbura. In dit gebied vlakbij DR Congo, wonen veel vluchtelingen als gevolg van de burgeroorlog. Deze families zijn alles kwijt: familieleden, geld, sociale veiligheid, hun landbouwgrond en vooral hun thuis. Veel gezinnen wonen daardoor nu nood gedwongen in een eigengemaakt huis van afvaldoeken en bladeren. Het maakt ze erg kwetsbaar. ZOA wil deze gezinnen helpen door nieuwe woningen te bouwen. Ons makelaarshuis heeft besloten dit project te adopteren om zo, samen met u, het verschil te kunnen maken voor deze kwetsbare families. Een nieuwe woning betekent namelijk een enorme verbetering! De brand veiligheid is groter en doordat het huis bescherming biedt tegen ongedierte, wind en vocht zal het ziektes voorkomen.

Bouwen aan een toekomst

Daarnaast ben ik ook om een andere reden erg enthousiast over dit project. Het houdt veel meer in dan alleen hulp voor de toekomstige bewoners. De huizen worden namelijk gebouwd door kansarme jongeren, die voorheen op straat leefden in rivaliserende groepen. Via ZOA kregen ze de kans om een vak te leren, waardoor ze voortaan in staat zijn om zichzelf te onderhouden. We hebben met hen gesproken en ik was onder de indruk van hun teambuilding en saamhorigheid. Op de foto ziet u hen met hun troffel en waterpas.

Helpt u mee?

De bouw van één woning kost € 1.000,-, inclusief bouwmaterialen en arbeidskosten. Daarmee krijgt een gezin een stenen huis van ongeveer 30m
2 met twee (slaap)kamers. Samen met u willen we graag 30 woningen realiseren. Daarom willen we u vragen om dit project te steunen met een bijdrage. Uw gift wordt door De Ruiter Makelaarshuis verdubbeld. Zo sponsort u voor € 85,- al het dak van één woning en voor € 500,- (met verdubbeling) al een compleet huis! Door een klein stukje van onze welvaart te delen, kunnen wij een groot verschil voor deze mensen maken!

Mag ik daarom ook op uw bijdrage rekenen? Namens de toekomstige bewoners heel hartelijk dank voor uw steun!

Roland de Ruiter

Sponsoractie Burundi
Een Burundese vrouw voor haar ‘huis’.
Jonneke Oskam
Een aantal van de nieuw gebouwde huizen in Cibitoke.