3 juli 2019

 

Geef aardbevingsslachtoffers een dak boven hun hoofd

 

Lombok

Onlangs zijn Floris Vos en Roland de Ruiter van De Ruiter Makelaarshuis op reis geweest naar het Indonesische eiland Lombok. Deze reis, samen met enkele ZOA-medewerkers, stond in het teken van noodhulpverlening na de drie verwoestende aardbevingen welke zich in augustus 2018 voordeden, o.a. op Lombok, gevolgd door honderden naschokken. Naast 560 doden waren er ook 1300 zwaar gewonden te betreuren. Ook de materiële schade was groot: 80% van de huizen raakte zwaar beschadigd met 400.000 daklozen tot gevolg. Het doel van deze reis was om vast te stellen of wij, samen met nog 5 andere ondernemers die ook meereisden, ons hard kunnen maken voor de realisatie van 203 woningen. 

 

Noodhulp

Twee dagen bezochten wij de getroffen dorpen Jeringo in het westen en Bayan in het noorden van het eiland, vlakbij de vulkaan Rinjani. Al vrij snel na de aardbeving begon ZOA, samen met lokale partners, met het sturen van noodhulp in de vorm van dekens, plastic zeilen, voedsel en grote tenten welke als school dienden. Nu de eerste nood gelenigd is, het puin grotendeels geruimd is en de wegen nagenoeg hersteld zijn, wordt de aandacht gericht op het herstellen van de leefomstandigheden door het bouwen van huizen.

 

Nieuwe huizen

Het ontwerp is goed, aangepast aan de lokale omstandigheden en met input van de bewoners. Het bestaat uit een fundatie van stenen, gestampt puin en een cementen vloer, welke lichte tot medium zware schokken kan opvangen. Het frame is van lichtmetaal, zo ook de vakwerk dakspanten. Het dak bestaat uit zinken golfplaten; de wanden worden bekleed met geweven bamboe. De afmetingen zijn circa 3 bij 6 meter; de deuren en ramen zijn zoveel mogelijk uit de beschadigde huizen gehaald en worden hergebruikt.     

 

Kwetsbare gezinnen

De huizen worden gebouwd door de bewoners zelf, met inspraak en als het kan op de fundering van het oude huis. Zij krijgen technische ondersteuning van een bouwspecialist, een gereedschapskist en de materialen stap voor stap. In de bezochte dorpen staan inmiddels al een paar honderd woningen, welke jarenlang meegaan en waar de bewoners zich veilig voelen. In het dorp Jeringo is echter nog dringend behoefte aan 203 woningen, welke bestemd zijn voor extra kwetsbare gezinnen met weinig inkomen en beperkte mogelijkheden. 

 

U kunt meehelpen!

Eén zo’n woning kost aan materiaal totaal € 595,-; de zinken dakbedekking als onderdeel kost € 99,-. Ons makelaarshuis wil zich, samen met u, inzetten om 203 daken beschikbaar te stellen voor deze getroffen bewoners. Door op deze link te drukken komt uw gift van € 99,- direct bij ZOA terecht. Uw gift is tevens aftrekbaar voor de belasting. De Ruiter Makelaarshuis zal alle 203 daken verdubbelen! Wij zijn ervan overtuigd dat deze actie door uw inzet zal slagen en we vinden het geweldig dat u bereid bent een stukje van onze welvaart te delen om de bewoners op Lombok vooruit te helpen.

 

Doneren kan direct via zoa.nl

 

Hartelijk dank namens de gezinnen op Lombok en namens ons hele team,

Roland de Ruiter

 

Veel huizen zijn zwaar beschadigd door de aardbevingen.
De getroffen gezinnen wonen al maanden in een dergelijk ‘tijdelijk’ onderkomen.
Roland en Floris met een gezin voor hun nieuwe huis.
Een trotse nieuwe huiseigenaar.